Santa Pau

La vila medieval de Santa Pau està situada al sud-est de la plana d'Olot, en ple Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, entre les serralades de St. Julià del Mont i Sta. Maria de Finestres.

El poble conserva l’interessantíssim recinte de la vila vella, amb una fesomia i unes característiques medievals molt marcades. Destaca la plaça Major o Firal dels Bous: una plaça porxada de perfil irregular i arcs desiguals, que té una innegable personalitat, i que es disposa a l’entorn del castell, un edifici gran, compacte i robust que s’aixeca al punt més alt del poble.

Destaca també la sòbria església de Santa Maria i tot el grup de carrerons estrets, amb angles sobtats i descensos pronunciats, que desemboquen al Portal del Mar.

El portal del Mar ofereix una perspectiva de les precioses i temptadores valls de la rodalia.

El municipi de Santa Pau és ell més ric i variat en fenòmens volcànics de tot el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb un total de 13 volcans. A destacar el volcà Rocanegra, el volcà de Santa Margarida o el volcà Croscat. Els nostres volcans han dissenyat unes morfologies particulars i uns fons de valls planes. Una part d’aquests volcans són els més recents de la zona i ens permeten observar morfologies i cràters molt ben conservats.

La terra volcànica sobre la qual vivim és una terra de camps fèrtils únics i ens regala productes com la ‘DOP Fesol de Santa Pau’.

La Fageda d'en Jordà és un bosc de faigs (Fagus sylvatica) excepcional per créixer sobre la colada de lava del volcà del Croscat de creix sobre una colada de lava del volcà Croscat. Font d'inspiració d'artistes, com Joan Maragall, que va escriure el poema que la va fer famosa.